15 jaar praten mét: Amina Berkane Abakhou

Afbeelding bij 15 jaar praten mét: Amina Berkane Abakhou

In het kader van ons jubileum kijken we in ons blog wekelijks terug op 15 jaar praten mét. Deze week: Amina Berkane Abakhou. Alle bijdragen zijn gebundeld in de publicatie ’15 Jaar Praten Mét’, welke al onze gasten tijdens de viering van ons jubileum hebben mogen ontvangen.

Weerbarstige vraagstukken

Hoe heb je Labyrinth leren kennen?
Ik heb Nathan leren kennen toen wij samen op de MR zaten van de basisschool van onze kinderen. Als je Nathan leert kennen dan kom je heel snel achter wat zijn werkzaamheden en bezigheden zijn. Al snel vertelde Nathan met passie over Labyrinth. Een paar jaar later werd ik verrijkt door een waardevol adviseur in de zorg vanuit het netwerk van Nathan, en de eerste afspraak vond plaats op de oude locatie van Labyrinth.

Wat maakt Labyrinth uniek?
Ik begon meer te lezen over Labyrinth en elke mail of artikel over hen goed door te nemen. Prachtig en krachtig om telkens terug te lezen en later te ervaren hoe essentieel zij het vinden om het leven aan de onderkant te beleven en de vele noden en kansen die daar zijn te erkennen. Zoals Nathan vaak zegt “Als je echt van betekenis wil zijn, kun je niet alleen in je ivoren toren blijven zitten.”

Hoe heeft Labyrinth zich ontwikkeld in 15 jaar?
Ik vind het mooi om te zien dat Labyrinth ondanks de groei en ontwikkeling steeds vasthoudt aan deze prachtige werkwijze. Dit kun je zien door de verschillende projecten en initiatieven die onder hen worden gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoeksrapport ‘Taal als middel’ uit 2016.

Welke projecten of activiteiten in de 15 jaar van Labyrinth hebben de meeste indruk op je gemaakt?
Het feit dat Labyrinth betrokken is bij verschillende maatschappelijke werkvelden betekend voor mij al heel veel. In een wijk als Kanaleneiland en stad als Utrecht heb je onderzoek nodig om zulke velden onder een vergrootglas te houden. Bovendien speelt de rol van directeur Nathan Rozema en zijn expertise op het gebied van wijkeconomie een heel belangrijke rol in het duidelijk schetsen van een beeld over zulke wijken. Het wordt tijd dat er acties komen die de economische positie van de vrouwen en gezinnen gaan verbeteren. Het is de uitdaging en de hoop dat onderzoek een middel is en geen doel. Anders kunnen wij een regen verwachten aan rapporten. Dus Labyrinth, aan de slag met de uitkomsten!

Amina Berkane Abakhou is wijkbewoonster van Kanaleneiland, oprichtster van Basmah Coaching en in 2018 benoemd tot vrijwilliger van het jaar in Utrecht. Met Basmah (Arabisch voor glimlach) zet ze zich in om een basmah op het gezicht van iedereen te toveren. Inspireren, motiveren en mensen in beweging krijgen behoren tot haar talenten.