Fietsonderzoek: City Deal ‘Fietsen voor iedereen’  

Afbeelding bij Fietsonderzoek: City Deal ‘Fietsen voor iedereen’  

Fietsonderzoek: City Deal ‘Fietsen voor iedereen’  

In opdracht van de City Deal: ‘Fietsen voor Iedereen’ heeft Labyrinth Onderzoek & Advies in het najaar en de winter van 2024/2025 de belemmeringen en motivaties rondom fietsen bestudeerd onder groepen die weinig tot niet fietsen.  

Het onderzoek bestaat uit twee hoofdonderdelen: het deskresearch wat meer achtergrondinformatie biedt over verschillende factoren die een rol spelen bij het al dan niet fietsen onder weinig fietsende groepen, en verdiepend onderzoek onder groepen waarover in de literatuur weinig bekend is: Syrische mannen, Oost-Europese kenniswerkers, en leerlingen uit het speciaal onderwijs die gebruik maken van leerlingenvervoer.  

Motivaties en belemmeringen  

Naast hun motivaties en belemmeringen voor het fietsen, werd in het verdiepend onderzoek ook aan deelnemers uit deze groepen gevraagd welke reacties zij hebben op fietsinitiatieven, en welke oplossingen zij zien om het fietsen voor hen toegankelijker te maken. 

Syrische mannen 

Uit de resultaten blijkt dat de toegankelijkheid tot het fietsgebruik per groep verschilt. Een van de opvallende bevindingen is dat de groep Syrische mannen zich zorgen maakt over fietsdiefstal. Ze willen liever een elektrische fiets om het fietsen toegankelijker te maken, maar ze zijn bang dat de fiets gestolen wordt. Hierdoor fietsen ze minder gauw en maken ze eerder gebruik van alternatief vervoer. Zij geven aan dat ze het niet erg vinden om gebruik te maken van het openbaar vervoer en de auto of om te lopen. Zij geven aan dat het een belemmering om te fietsen als het regent. 

Oost-Europese kenniswerkers 

De Oost-Europese kenniswerkers die wij gesproken hebben geven aan dat het woon-werkverkeer te ver weg was om te fietsen. Ook geven zij aan dat de fiets niet per se veel status geniet. Zo geven Oost-Europese kenniswerkers aan dat zij niet op de fiets naar een date zouden gaan. 

Kinderen met leerlingenvervoer 

Uit de gesprekken met ouders van kinderen met leerlingenvervoer blijkt dat kinderen willen fietsen en dat hun ouders dit ook zouden willen voor hun kinderen. Echter is dit in de praktijk lastig uit te voeren doordat deze kinderen voor een reden met leerlingenvervoer naar school gaan. Ze hebben vaker complexe problematiek die voor een belemmering met het fietsen kan vormen. Ze hebben bijvoorbeeld angststoornissen, ook motorisch is het niet altijd haalbaar. Ook is de school te ver. Vaak zouden ze dan meer dan een uur moeten fietsen. 

Focusgroep met beleidsexperts 

Ten slotte hebben we beleidsexperts op het gebied van fietsen gesproken. We hebben de bevindingen bij deze groep getoetst en zij gaven aan dat niet alle groepen die wij gesproken hebben op hun radar staan. Ze kijken vaker naar grotere groepen, zoals vluchtelingen of arbeidsmigranten. Hierdoor vallen de verschillen tussen genders of opleidingsniveaus weg. Verder kwam uit de gesprekken dat ze zich niet bewust waren van de angst voor fietsdiefstal.  

Een van de conclusies van de beleidsexperts is dat er meer aandacht voor fietsen in het algemeen moet komen. Als je men aan het fietsen wilt houden dan is er meer nodig dan alleen mensen leren fietsen. Er zijn ook andere obstakels die men ervaart tijdens het fietsen. Enkele aandachtspunten zijn: verkeerslessen, repareerlessen, hoe stal je een fiets veilig, hoe zorg je voor een fiets? Deze informatie kan men bij fietslessen meegeven. Een ander voorstel is om mensen te koppelen aan een buddy voor na de fietslessen, om het fietsgebruik duurzaam te maken. 

Ten slotte gaven de beleidsexperts aan dat het niet voor iedereen een probleem hoeft te zijn als ze niet fietsen. Dit kwam ook naar voren in de gesprekken die wij hebben gevoerd. Er hoeft niet voor iedereen sprake te zijn van vervoersarmoede, als ze op een andere manier ook bij hun bestemming aankomen. Een voorbeeld hiervan is dat de Syrische mannen aangaven dat het voor hen geen probleem is om alternatief vervoer te gebruiken.  

Bekijk de factsheet  

Op basis van onze bevindingen formuleerden we concrete aanbevelingen om het fietsgebruik onder deze groepen te stimuleren. De hoofdboodschap die wij willen meegeven is dat er maatwerk moet zijn voor de elke groep en voor het hele fietsproces. 

Bekijk het volledige rapport

Lees het volledige rapport om het gehele onderzoek te bekijken. Hierin staat beschreven hoe het proces verlopen is en hoe wij tot de bevindingen, conclusies en aanbevelingen gekomen zijn.

Voor vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij: t.nobbe@labyrinthonderzoek.nl  

Bekijk ook voorgaande studies van Labyrinth Onderzoek & Advies omtrent fietsen en vervoer: 

Veilig op de fiets naar de basisschool: onderzoek fietsgedrag in stadswijken 

Vervoersarmoede in beeld – Labyrinth Onderzoek & Advies 

Kanaleneiland krijgt elektrische deelauto’s! – Labyrinth Onderzoek & Advies 

Heeft u interesse in het doen van vergelijkbaar onderzoek? Voor samenwerkingen kunt u mailen naar: info@labyrinthonderzoek.nl 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws: Inschrijven voor de nieuwsbrief – Labyrinth Onderzoek & Advies