Gastcollege Labyrinth Onderzoek Universiteit Utrecht

Afbeelding bij Gastcollege Labyrinth Onderzoek Universiteit Utrecht

Gastcollege Labyrinth Onderzoek Universiteit Utrecht

Afgelopen vrijdag zijn Nathan Rozema en Roland Goetgeluk namens de Labyrinth Academy teruggegaan naar de collegebanken. Tijdens een gastcollege op de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht bespraken zij het thema ondernemingsgericht marketingonderzoek, gebiedsontwikkeling en dromen aan de hand van het Krachtstation Kanaleneiland.

Studenten moesten aan de hand van het verhaal over het Krachtstation en de bovengenoemde marketingmodellen het BusinessModelCanvas van Ostenwalder invullen. En dat lukte prima.

Aan de hand van het Krachtstation, een grote wijkhub in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, toonde Nathan aan hoe een ondernemers- en buurtdroom – elkaar ontmoeten op eigen voorwaarde in de wijk – via een lucratieve vastgoedonderneming waarheid werd. 217 betaalbare studentenwoningen dragen financieel bij om lage vierkantemeterprijzen voor lokale ondernemers en ontmoeting in de kuil te realiseren. Applaus en interesse in de studentenkamers!

Een belangrijk thema uit het verhaal van het Krachtstation – een vorm van gebiedsontwikkeling – is dat ontwerpend onderzoek (design thinking, zie afbeelding) belangrijker is dan analytisch en beslissingsondersteunend onderzoek; analytisch levert namelijk geen oplossingen op, en beslissingsondersteunend onderzoek levert alleen maar oplossingen op die al bestaan. Voor nieuwe problemen, moet je weer nieuwe oplossingen maken. In design thinking doet de eindgebruiker altijd mee. Deze boodschap wordt bevestigd door moderne marketing-inzichten en modellen, waar Roland Goetgeluk veel van af weet. Praten met hen, ondernemen met hen en als het kan ontwerpen met hen is het credo van Labyrinth.

Het college is het startpunt voor meer samenwerking met de faculteit Geowetenschappen. Tussen medio mei en eind juni zullen vier studenten een stage lopen bij Labyrinth onder de noemen van Urban Lab.

Heb je interesse in de Labyrinth Academy? Neem dan contact op met ons via info@labyrinthonderzoek.nl