Loving Day 2019: Liefde van ver

Afbeelding bij Migratie & diversiteit

LovingDay.NL organiseert op 12 juni in Utrecht Loving Day 2019 rondom het thema ‘Liefde van ver’. Voor de liefde naar Nederland: Hoe makkelijk is dat? Labyrinth werkte in 2013 mee onderzoek naar dit onderwerp. De resultaten dienen als input voor het programma van de avond.

In populaire TV programma’s als Grenzeloos Verliefd gaat het steeds om een Nederlander – meestal een vrouw – die zich bij een buitenlandse geliefde in het buitenland voegt en de problemen die deze daarbij ondervindt. Problemen met bureaucratie, taal, het vinden van werk en een onbekende cultuur. De kijker kan zich vermaken met de problemen die deze Nederlander in den vreemde moet overwinnen. Grenzeloze liefde blijkt niet altijd zo grenzeloos.

Maar hoe is het eigenlijk als je het omgekeerde doet: een buitenlandse geliefde naar Nederland halen? Hoe is het voor de buitenlandse partner om in Nederland de taal te leren, de weg te vinden, kortom: te integreren? En hoe zit het in Nederland met bureaucratie en toegang tot werk?

Programma

Het voorlopige avondprogramma van Loving Day 2019:

  • Vertoning documentaire Het Papierparadijs. Film van Floor de Bie en Eva van Boekel.
  • Spreker Dr. Leen Sterckx (SCP) vertelt over onderzoek Huwelijksmigratie in Nederland, waarvoor Labyrinth met haar Etnoteam het veldwerk deed. In deze presentatie gaat het over de fase na de migratie van de buitenlandse partner. Hoe vergaat het buitenlandse partners wanneer ze eenmaal in Nederland zijn aangekomen? Wat zijn de uitdagingen waar ze mee kampen op het gebied van integratie? Gebaseerd op interviews en groepsgesprekken met gemengde stellen in een migratiehuwelijk.
  • Portret en documentaire fotografe Negin Zendegani vertelt over totstandkoming van haar boek ‘Waarom ik van je houd’, een boek met foto’s en portretten van gemengde gezinnen.
  • Sprekers Prof. dr. Betty de Hart (VU) en Mr. Elles Besselsen (Iveraert Immigration Lawyers) vertellen over hun onderzoek ‘Alles ging volgens de regels’. Thema van de presentatie: beleving van Nederlandse vrouwen met een buitenlandse partner over de procedure voor gezinshereniging.
  • Schrijver Sahin Yildirim van Atlas Cultureel Centrum vertelt over het boek ‘Grenzeloze liefde’, met interviews en foto’s van 24 gemengde koppels, waarvan hij projectleider en medeauteur is.
  • Interview met gemengde stellen.
  • Debat.

De advocate Elles Besselsen (Iveraert Immigration Lawyers) zal aanwezig zijn voor vragen van het publiek.

De moderator is politicoloog Saskia Bonjour (UvA). Zij is internationaal expert op het gebied van migratie en migratiebeleid.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd? Meld je aan door een email te sturen naar info@lovingday.nl.

Het programma begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur.
Locatie: Krachtstation in Utrecht
(Amerikalaan 199, 3526 VD Utrecht)

LovingDay.NL

LovingDay.NL is het platform voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties, personen en gezinnen in Nederland.