In gesprek met ruim 5100 mensen over het samenleven in diversiteit in Vlaanderen

Afbeelding bij In gesprek met ruim 5100 mensen over het samenleven in diversiteit in Vlaanderen

Voor een groot veldonderzoek rondom het samenleven in diversiteit in Vlaanderen sprak Labyrinth het afgelopen jaar met ruim 5100 mensen van diverse herkomsten en achtergronden. De survey werd afgenomen in acht talen. Daar waren meer dan 100 interviewers bij betrokken.

Vlaanderen kenmerkt zich meer en meer als superdiverse samenleving. Ongeveer een op de vier inwoners in Vlaanderen heeft een buitenlandse herkomst [1] en binnen en buiten deze groep is er sprake van een grote verscheidenheid. Een beleid afstemmen op zo’n superdiverse samenleving begint met het kennen en begrijpen ervan. Daarom organiseerde het Vlaamse Agentschap Binnenlands Bestuur de tweede editie van de survey Samenleven in Diversiteit (SID-survey). Een survey gericht op aspecten van het samenleven in diversiteit die in de administratieve data en algemene bevolkingssurveys vaak onderbelicht blijven[2].

Labyrinth Onderzoek & Advies voerde het veldwerk voor de survey uit. In 2022 werden daarvoor meer dan 5100 personen van Belgische, Marokkaanse, Turkse, Poolse, Roemeense, Congolese en Afghaanse herkomst succesvol bevraagd. Deelnemers konden de vragenlijst zowel online als face-to-face invullen. Het veldwerk werd verricht in maar liefst acht talen. Voor de face-to-face interviews kwamen interviewers van Labyrinths gespecialiseerde meertalige interviewteam bij deelnemers langs. In totaal werkten meer dan 100 interviewers aan het onderzoek mee. De resultaten van het onderzoek worden in de herfst van 2023 op deze website gepubliceerd.

Meer weten?

Meer weten over hoe Labyrinth ook jouw doelgroep bij onderzoek betrekt? Lees hier verder. Een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op! Mail naar info@labyrinthonderzoek.nl of bel naar 030 – 262 71 91.


[1] https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/bevolking/bevolking-naar-herkomst

[2] https://samenleven-in-diversiteit.vlaanderen.be/