Lokale partijen niet populair onder Marokkaanse en Turkse jongeren

 

Persbericht

 

 

 

Lokale partijen niet populair onder Marokkaanse en Turkse jongeren

Utrecht, 26 februari 2010 – Hoogopgeleide Marokkaanse en Turkse jongeren in Nederland laten zich bij de keuze voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart a.s. vooral leiden door de landelijke politiek: uit onderzoek van Stichting de Nieuwe Generatie en Labyrinth Onderzoek & Advies blijkt dat slechts 3% van hen van plan is om op een lokale partij te stemmen en meer dan de helft let bij de keuze voor een partij voornamelijk op landelijke standpunten. Een mogelijke reden hiervoor is dat een op de drie hoogopgeleide Marokkaanse en Turkse jongeren zich totaal niet serieus genomen voelt door de gemeentelijke politiek.

D66 is verreweg de populairste partij onder hoogopgeleide Marokkaanse en Turkse jongeren, gevolgd door PvdA en GroenLinks. Maar liefst een derde van deze groep jongeren is dan ook van plan op D66 te gaan stemmen. Deze partij heeft de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen onder deze hoogopgeleiden: bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stemde slechts 3% op deze partij en bij de landelijke verkiezingen in 2007 lag dit percentage op 15%. Ook de landelijke leider van D66, Alexander Pechtold, is populair: hij werd het vaakst genoemd als meest aansprekende politicus, gevolgd door Femke Halsema van GroenLinks.

Een overgrote meerderheid van de bevraagde jongeren zou nooit overwegen om op de PVV of TON te gaan stemmen. Ook de SGP en de ChristenUnie kunnen in de toekomst op weinig steun van hoogopgeleide Marokkaanse en Turkse jongeren rekenen. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat bijna de helft van de jongeren onderwijs noemt als één van de twee belangrijkste thema’s bij de keuze voor een partij. Ook de thema’s economie en integratie zijn voor hen bepalend bij deze lokale verkiezingen. Opmerkelijk weinig jongeren betrekken het thema veiligheid bij de keuze van een partij. De jongeren maken zich ook niet druk over pensioen, sport en recreatie, en kunst en cultuur.


 Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

  Labyrinth Onderzoek & Advies
A. van den Heuvel, MSc

T   030 262 71 91
E   info@labyrinthonderzoek.nl

I   
www.labyrinthonderzoek.nl


 – Einde persbericht –

 

 

Meer informatie ook verkijgbaar bij:

Stichting de Nieuwe Generatie

 

 

Het persbericht is inmiddels overgenomen door de volgende media:

 

AD Nieuws

Trouw

Telegraaf

Nu.nl

Elsevier

Leeuwarder Courant

Binnenlands Bestuur