Tweede meting onderzoek naar nieuwe regels in de bijstand

Afbeelding bij Tweede meting onderzoek naar nieuwe regels in de bijstand

Labyrinth voert in opdracht van de gemeente Nijmegen het veldwerk uit voor het onderzoek naar nieuwe regels in de bijstand. Doel van dit onderzoek is om een beter beeld te krijgen van welke regels en verplichtingen in de bijstand het meest effectief werken. Welk effect hebben deze regels en verplichtingen op iemands gezondheid, en wanneer vindt men het snelst een passende baan? De deelnemers worden meerdere jaren gevolgd, waarbij het Etnoteam van Labyrinth ieder jaar een interview met ze afneemt. De interviewers hebben in Nijmegen afgelopen weken bij meer dan 270 deelnemers de tweede vragenlijst afgenomen.

Wie meedoet aan de proef krijgt meer vrijheid om zélf te bepalen hoe hij of zij naar werk zoekt. Ook mogen deelnemers aan de proef meer bijverdienen naast hun uitkering. De gemeente onderzoekt ook of deze nieuwe aanpak helpt bij het vinden van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, zorgt dat mensen zich meer in gaan zetten voor naasten, en of ze beter in hun vel zitten.

De gemeente heeft er voor gekozen om alle interviews face 2 face af te laten nemen. Dit zorgde voor extra menselijk contact, wat door de deelnemers als erg prettig werd ervaren. De gevarieerde groep aan deelnemers maakte het werk voor de interviewers van Labyrinth zeer interessant.