Nieuwe onderzoeksmanager Labyrinth: Roland Goetgeluk

Afbeelding bij Nieuwe onderzoeksmanager Labyrinth: Roland Goetgeluk

Als je Roland ontmoet kom je er al snel achter dat je met een kritische denker te maken hebt. Met een niet aflatende twinkeling in zijn ogen gaat hij de discussie met niemand uit de weg. Altijd gepaard met een grapje of gevatte anekdote. Als nieuwe onderzoeksmanager stimuleert hij de medewerkers van Labyrinth om hun grenzen altijd te verleggen. Als onderzoeker wil hij kansen creëren voor iedereen in de samenleving.

Samen praten en ondernemen
“Ik vind het belangrijk dat je sociale, economische en culturele achtergronden niet bepalen waar je terecht komt,” zegt Roland. “Het rijk heeft hier ook een aandeel in, doordat zij bepalen waar de geldstromen heen gaan, geld dat ervoor zorgt dat er rechtsvaardige kansen zijn, ongeacht die achtergronden.” De filosoof Rawls heeft verstandige zaken gezegd over sociale rechtvaardigheid in zijn Theory of Justice volgens hem.

“Door juist iedereen een kans te geven om hierin mee te praten en mee te ondernemen, creëer je kansen. Labyrinth voegt hieraan toe door met onderzoek en de uitkomsten hiervan deze mensen een stem te geven. Rolands regel is: spreken, ontwerpen en ondernemen samen met hen, niet over hen.”

Oude bekende
Roland werkt nog niet lang bij Labyrinth als onderzoeksmanager en methodoloog, maar is wel al een oude bekende. Samen met Nathan Rozema was hij oprichter van de Wijkcoöperatie Kanaleneiland, de Utrechtse wijk waar ons kantoor is gevestigd in het Krachtstation. Roland: “Gelijke kansen kun je ook organiseren door samen te ondernemen in de Wijkraad, omdat je dan macht krijgt die je als enkele burger nooit hebt.”

Panelleden als experts
De stem van de mensen die wij spreken is veel waard volgens Roland. “Uiteindelijk zijn zij de experts! Zij hebben de informatie die nodig is voor de klanten van Labyrinth. Veranderingen waar iedereen wat aan heeft.” Ons panel dat uit ongeveer 2600 leden bestaat vindt hij dan ook zeer waardevol. “Alle leden zouden eigenlijk betaald moeten worden voor hun input. Zonder hun aandeel kan er immers geen beleid worden ontwikkeld waarop letterlijk en figuurlijk gebouwd kan worden.”

Blijven leren
Als onderzoeksmanager profileert Roland zich als kritische sparringspartner, niet vies van zelf met de poten in de modder staan. Leren en ontwikkelen heeft hij in een hoog vaandel staan. “Als gedreven onderzoeker wil je altijd iets nieuws leren. Dat geldt ook voor onze medewerkers. Zodra iets in herhaling valt, ga je je vervelen. Daarom is het van belang: als je maar iets leert, en als je je maar misdraagt..” Daarmee bedoelt hij niet dat we de regels aan onze laars moeten lappen. “Je moet wetten altijd blijven testen, kritisch zijn op wat conventioneel is en altijd vragen waarom. Alleen zo kunnen we ons ontwikkelen. Zonder deze houding was Jazz nooit ontstaan bijvoorbeeld. Door opnieuw de wetten van de muziek te interpreteren konden muzikanten de grenzen verleggen.”

CV: Roland Goetgeluk is in gepromoveerd 1997 in de sociale geografie op het onderwerp “Bomen over Wonen” waar de woningkeuzeproces werd gemodelleerd met beslissingsbomen” waar de woondroom werd gekoppeld aan de uiteindelijke keuze? Hij is tevens mede eindredacteur en auteur van het veel gebruikte boek The Measurement and Analysis of Housing Preference and Choice (Springer). Hij is een kwantitatieve en kwalitatief onderzoeker pur sang die warm wordt van methodologische uitdagingen, en bovendien graag anderen gevraagd en ongevraagd adviseert op dit vlak. Daarnaast is hij marketeer (Nima C1) en adviseur. Voor meer zie https://www.linkedin.com/in/roland-goetgeluk-716b923/