Stage vinden? Bijna onmogelijk in deze coronacrisis!

Afbeelding bij Stage vinden? Bijna onmogelijk in deze coronacrisis!

Amal doet de opleiding ‘Servicemedewerker’ bij het ROC op de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Op dit moment loopt zij stage bij Labyrinth en deelt graag haar ervaringen daarover.  

Hi, ik ben Amal, 18 jaar, en ik kom uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Van kleins af aan vond ik het gebit van de mens interessant. Zo had ik altijd mijn melktanden er zelf uit gehaald en ging ik alleen naar de tandarts voor mijn controle en kiezen. Al doe ik nu de opleiding servicemedewerker, wat niks te maken heeft met tanden, ben ik op weg naar wat ik echt wil: na mijn 2-jarige opleiding servicemedewerker op MBO 2 niveau wil ik doorstromen naar niveau 4 tandartsassistent. Daarna wil ik op de HBO een mondhygiëniste opleiding volgen. Ik heb dus nog een hele lange weg te gaan maar dat houdt mij niet tegen. Met geduld, inzet en motivatie kom ik er wel.

Maar geduld, inzet en motivatie heb je zeker nodig in deze coronacrisis!

Veel studenten hebben moeite met het vinden van een stageplek, waaronder ik. Bedrijven hebben te weinig werk of kunnen geen veilige plek bieden vanwege de anderhalvemeter-maatregelen. Dat kost stagezoekers niet alleen tijd maar ook frustratie. Studenten benaderen wel bedrijven maar van de één naar de andere afwijzing is ook niet bepaald motiverend. Ook mijn klasgenoten ervaren hetzelfde probleem. Ik heb een klasgenoot die 12 keer gesolliciteerd heeft en tot de dag van vandaag nog steeds geen stageplek heeft gevonden. Hetzelfde geldt voor nog 14 andere klasgenoten, wat neerkomt op 60% van de klas.

Zelf weet ik hoe het voelt omdat ik ook een paar keer ben afgewezen. In totaal heb ik bij 6 bedrijven gesolliciteerd, waarvan 4 tandartspraktijken waren en 2 basisscholen. Maar ik ben afgewezen met als reden dat ze liever geen stagiaires willen hebben gedurende corona, wat ik wel kan begrijpen, maar wat aan de andere kant enorm frustrerend kan zijn.  

Gelukkig heb ik achteraf een stageplek kunnen vinden bij het onderzoeksbureau Labyrinth. Het bevalt me goed, en de collega’s zijn hartstikke beleefd en sociaal wat meteen een fijne werksfeer met zich mee brengt. Verder vind ik het fijn dat er stage gelopen moet worden binnen de studie, zo doe je ervaring op met werken.

Zo is ook mijn beeld van wat een bedrijf inhoudt, veranderd. Als ik voorheen moest denken aan een bedrijf, dacht ik meteen aan zakelijk. Maar toen ik voor het eerst binnenliep bij Labyrinth was ik best verrast over hoe het kantoor was ingericht. Zo hebben we hier een tv, keuken, bank, kussens, bokszak en een kantoorhond… super chill naar mijn mening! Wie wil hier nou geen stage lopen?