De kidsmarathon 2019: start Labyrinth kinderonderzoeksbureau

Afbeelding bij De kidsmarathon 2019: start Labyrinth kinderonderzoeksbureau

UTRECHT KANALENEILAND – Op 22 mei rennen tientallen kinderen van onder andere de Basisschool Anne Frank, KBS Schateiland en De Lukasschool de Kidsmarathon. Zuidwesterse bikkels! Heen en weer rennen over de Kanaleneilandse Prins Clausbrug is superzwaar; laat staan na tweeëneenhalve week Ramadan. Sinds de eerste versie van 2008 ondersteunen steeds meer organisaties de Kidsmarathon. Spel, sport en spektakel verbinden jong en oud(ers). Het Businesspark Papendorp komt nu over de brug. Dit stemt de organisatoren Utrecht aan de Nijl, het Krachtstation, het Onderzoeksbureau Labyrinth en de Wijkcoöperatie Kanaleneiland goed en gelukkig. De kinderen vinden het leuk zo toont onderzoek van Kinderonderzoeksbureau Labyrinth.

Spelleiders Nathan Rozema, Klarita Shuta en Angelo Rosalia – Kanaleneilanders en actief als oprichters en ondernemers van het ondertussen internationaal bekende Krachtstation Kanaleneiland – houden ruim 150 kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 met moeite in bedwang. Net zoals renpaardjes willen kinderen meteen rennen. “Bezint eer ge begint”, houden ze de kinderen voor. Hoe ren je nu slim winnend die bult heen en weer over? Te snel starten betekent een brug te ver.

Maar wat is eigenlijk een winnaar? Topsporters Klarita en Angelo zeggen het doeltreffend. De kinderen worden stiller. “Als je eerlijk bent naar jezelf, ben je dat ook naar anderen. Oneerlijk winnen bestaat dus niet. Als je alles uit jezelf haalt, is dat jouw eigen persoonlijke record. Zo word je altijd een winnaar.”

Om één uur klinken voor het eerst fluit en tenorsax. Ze kondigen de start aan voor elke groep. Als een kudde galopperen de kinderen over de brug naar Papendorp om daar beneden aan de brug om te draaien. Spelleiders, juffen, meesters, moeders en enkele vaders kijken met spanning uit op de eerste die weer over de brug komt. De kudde is verspreid; conditieverschillen openbaren zich. Natuurlijk gejuich bij de finish als elk kind binnenkomt. Iedereen winnaar!

Veel gelach, gejuich en hier en daar een traan van vermoeidheid. De Ramadan eist veel van een lichaam. Toch is duidelijk dat er een wereld te winnen is om met zijn allen fit vrolijk over de finish te komen.

Het eerste onderzoekje van het net opgerichte Kinderonderzoeksbureau Labyrinth ondersteunt het hijgen en puffen aan de finish.

Bijna 40 kinderen beantwoorden de vragenlijst. Ongeveer 25% van de deelnemers, het animo was nog groter maar helaas is de tijd voor het afnemen van de vragenlijst beperkt, sport de helft minder dan drie keer per week. De meesten sporten twee keer per week. Voetbal (21), dansen (5) en judo/worstelen (4) scoren het hoogste. De meesten sporten bij een vereniging (20) gevolgd door ergens op een pleintje te dollen (10) of naar de sportschool (5) te gaan.

Ruim de helft rent mee met de Kidsmarathon omdat het gewoon leuk is om samen spelend te sporten. Drie andere groepen vallen op. Elke groep die bestaat uit 4 kinderen (10 %) zegt ‘prijs winnen’, ‘gezondheid’ of ‘moet van school.’ Mooie cijfers want 9 op 10 kinderen vindt ‘iets samen leuk vinden’ het belangrijkste. Een zeer wijze les voor oudere mensen.

Na het geloop worden de groepswinnaars – meisjes en jongens – toegejuicht. Ze ontvangen een beeldje, een medaille en een Dopper die door het Businesspark Papendorp wordt geleverd. Daarna krijgen alle kinderen een medaille en Dopper want ‘iedereen die zijn best doet is een winnaar.” Feestje.

Het net opgerichte Kinderonderzoeksbureau Labyrinth heeft ook een prijsvraag bedacht. Die heeft alles te maken met kennis over de eigen speel- en leefomgeving. Kinderen – en vaak ook hun oma’s en opa’s – weten vaak veel beter dan ouders en beleidsmakers hoe hun leefomgeving eruit moet zien om leuk en veilig te spelen.

Het Kinderonderzoeksbureau vroeg aan kinderen “Hoeveel meter moet je straks over de Prins Clausbrug lopen?” Een heel gemene vraag want je moet heen en weer lopen. De winnaar zat er maar 10 meter naast: “450 meter”, zei hij! Maar sommige kinderen denken wel 5.000 meter en anderen juist weer 100 meter. Goed afstanden en reistijden inschatten is nuttig: soms is iets dat ver weg lijkt veel dichter bij je dan je dacht. Dit geldt ook voor mensen die anders lijken dan jezelf. Gelukkig valt goed schatten te leren. Via sport en spel wordt de wereld leuk.

En er zijn via dit onderzoekje kansen voor het onderwijs ontdekt. Want veel kinderen weten niet dat veel speelplekken genoemd zijn naar Johan Cruijff en Richard Krajicek. Dat zou iets moois zijn om aan de kinderen te leren! Cruijff en Krajicek delen namelijk de mening van Klarita en Angelo. Op de bordjes op de velden staan bijvoorbeeld de wijze 14 spelregels van Cruijff. Spelregels voor gelukkiger samenleven.

De Kidsmarathon eindigt. Iedereen gaat tevreden naar huis. Sommigen hebben morgen spierpijn hebben. Grote blijdschap bij Kinderonderzoeksbureau: de naam vinden de kinderen top en er zijn al 17 kinderen die willen meedoen.

Waar een brug al niet goed voor is. ‘Pontifex’ noemden de oude Romeinen een verbindende burger. Wijs hoor.