Samenwerken voor veerkrachtige jongeren!

Afbeelding bij Samenwerken voor veerkrachtige jongeren!

Samenwerken voor veerkrachtige jongeren!

Jongerenwerkers in de Zwolle die vechtsport inzetten om de weerbaarheid van jongeren te versterken. Een universiteit in het Arnhemse Presikhaaf waarbinnen jongeren de regie grijpen over hun eigen ontwikkelingen. Haagse jongeren en politieagenten die de dialoog aangaan om onrust in de wijk tegen te gaan. Wat hebben deze drie initiatieven gemeen? Ze stimuleren veerkracht! In een nieuwe podcastserie vertellen betrokken jeugdprofessionals hoe ze daarbij te werk gaan.

Podcastserie over veerkracht

Collega Jan-Jaap van Eerten werkte vanuit de Vrije Universiteit mee aan het EDURAD project. Hiervoor onderzocht hij met collega-onderzoekers Liam Stephens en Stijn Sieckelinck hoe Nederlandse en Belgische jeugdprofessionals (bijv., jongerenwerkers, docenten) jongeren helpen een veerkrachtige identiteit te ontwikkelen in een context van polarisatie en vervreemding. Samen met Platform JEP (Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie) werd er een podcast over gemaakt. In de podcastserie van 6 afleveringen worden verschillende manieren belicht om aan veerkracht te werken. De serie is te beluisteren of bekijken via SpotifyApple Podcast,  Google Podcast, Soundcloud en YouTube (of klik hieronder). Ook werd er een community of practice voor het jongerenwerk opgezet. Meer weten over het project? Bekijk de EDURAD website en LinkedIn-pagina.

Het (veer)krachtstation

Ook binnen het Krachtstation, waar Labyrinth onderdeel van uitmaakt, wordt er gewerkt aan de veerkracht van jongeren. Onder meer via Het Ontwikkelcentrum, Wijksupport, FCD Centre, Humanitas-DMH en Renqli. Daarnaast hebben verschillende organisaties in het Krachtstation recent hun krachten gebundeld voor het project ‘Achterom’. Dit project is erop gericht jongeren met complexe hulpvragen met maatwerk te ondersteunen.

Labyrinth verricht zelf regelmatig onderzoek op het terrein van jeugd en sociale veiligheid. Meer weten? Lees hier meer over onze werkvelden of neem direct contact met ons op.

Bron: Platform JEP