Impactonderzoek naar Wijksafari AZC

Afbeelding bij Cultuur

Labyrinth heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een impactonderzoek naar WijkSafari AZC. De WijkSafari is een toneelvoorstelling van theatergezelschap Zina, die zich voor de voorstelling een aantal maanden in een wijk vestigt. Voor de voorstelling laten acteurs zich ‘adopteren’ door wijkbewoners. Twee intensieve weken trekken ze met elkaar op. De ontmoeting tussen twee leefwerelden, en hetgeen hierbij loskomt,  vormt de basis van de voorstelling.

De voorstelling is gericht op het samenbrengen van mensen en hoopt verbinding te creëren. Het publiek komt tijdens de voorstelling op bezoek in deze geopende wijken. Na eerdere safari’s in onder andere Slotermeer, Ondiep en de Bijlmer is Zina nu neergestreken in de Utrechtse wijk Overvecht, bij het asielzoekerscentrum dat in 2017 op de Einsteindreef geopend werd. Het AZC en het thema vluchtelingen spelen in deze editie een centrale rol in de voorstelling. Labyrinth doet in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek naar het effect van de WijkSafari.

Onderzoeksmethoden impactonderzoek

Voor dit onderzoek zet Labyrinth een aantal methoden in. Zo wordt er een enquête onder zowel bezoekers van de voorstelling, bewoners van de wijk, bewoners van het AZC als lokale organisaties gehouden. Daarnaast vinden er gesprekken plaats met lokale sleutelpersonen en doet Labyrinth participerende observatie in en naast de voorstelling. Ook worden de adoptieouders geïnterviewd en worden bijeenkomsten rondom de voorstelling bijgewoond.

Met de resultaten kunnen beoogde, onbeoogde, directe en indirect effecten inzichtelijk worden gemaakt, zoals deze worden ervaren door deelnemers, betrokkenen organisaties, en het doelpubliek van de WijkSafari. Het onderzoek richt zich hierbij op de invloed van de WijkSafari op verbondenheid tussen mensen met verschillende culturele, etnische en/of religieuze achtergronden. Voor het onderzoek zet Labyrinth onder andere haar Etnoteam in, om zo ook bewoners van de zeer multiculturele wijk Overvecht en het AZC te kunnen raadplegen.

Alle voorstellingen van de WijkSafari zijn inmiddels achter de rug. Labyrinth verwacht het onderzoek in september te hebben afgerond. Eerder deed Labyrinth al onderzoek naar cultuur in Utrecht-Oost en een publieksonderzoek tijdens Rotterdam Unlimited.