Nathan Rozema’s nieuwjaarsblog: ‘Met elkaar werken vanuit je wijk loont’

Afbeelding bij Nathan Rozema’s nieuwjaarsblog: ‘Met elkaar werken vanuit je wijk loont’

2022 was een knallend jaar voor Labyrinth en dat was ook nodig. Door de coronacrisis hebben wij het als bureau dat juist naar de mensen toe gaat het zwaar gehad, omdat we dit meermaals niet mochten doen. Gelukkig was het in mei dan ook echt voorbij. We waren toen al volop begonnen met ons grote SID onderzoek in Vlaanderen.

Waar ben ik trots op en dankbaar voor? We spreken zoveel mensen en doen zoveel projecten in wijken waar mensen vaak het gevoel hebben minder gehoord te worden. Dan is de ruimte hier eigenlijk al te kort om mijn dankbaarheid en trots te beschrijven. Daarnaast won een onderzoeksproject onder statushouders waarbij wij betrokken waren de NSV-VBO Prijs voor Beleidsonderzoek en werden de resultaten van het omvangrijke SIM onderzoek gepresenteerd.

Maar ik had en heb ook zorgen… Ik heb er tijdens de coronapandemie al meermaals over geschreven.

De coronacrisis maakte de groeiende kloof pijnlijk zichtbaar en deze kloof, of beter gezegd kloven, worden groter en groter. Een belangrijk instrument om hier iets tegen te doen is werken aan natuurlijke verbindingen, door activiteiten die je samen onderneemt en waar je samen voor wilt gaan. Hiervoor moet je elkaar allereerst tegenkomen en daarvoor zijn plekken en activiteiten nodig waar verschillende groepen en mensen, vaak ook wel bubbels genoemd, elkaar tegenkomen en samen iets doen. Denk aan werk, sport, eten etc. En daarvoor is vertrouwen nodig: vertrouwen bij mensen in aandachtswijken die het gevoel hebben dat het geld voor de verbetering van hun wijk alleen maar naar mensen van buiten gaan die de wijk niet kennen, vertrouwen bij mensen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire en ga zo maar door.

Voor dat vertrouwen is het van belang dat mensen weer het gevoel krijgen dat het met elkaar werken vanuit je wijk ook
loont. Vandaar dat we werk door en voor de wijk en geldstromen door de wijk zo belangrijk vinden. Daarom was ik 2022 ook extra enthousiast over een project in Lunteren voor de Molukse gemeenschap bij buurthuis Ina Ama van stichting Ana Upu, Een project waarvan ik direct rechtop in mijn bed ga zitten als iemand mij midden in de nacht vraagt: ‘voor welk project ga jij je bed uit?’. We zijn daar al jaren bezig met onderzoek en advies samen met onze partner Hielke Jan van der Leij en andere partners. Het doel was om de gemeenschap te helpen hun eigen buurthuis te kopen en te exploiteren en dat is nu na al die jaren gelukt! Een klein voorbeeld van dat het wel degelijk mogelijk is om als wijk en gemeenschap zelf een buurthuis te verwerven en te runnen. Daar ben ik super trots op en dankbaar voor en hopelijk volgen er meer!